Burgerveen en Leimuiderbrug

Burgerveen met naambord (foto: team Onderzoek)
In Burgerveen heeft men misschien wel het mooiste uitzicht van de gemeente, dat reikt over de Westeinderplassen. De inwoners van dit kleine dorp onderhouden een goede band met die van het nabijgelegen Leimuiderbrug. Tezamen vormen ze één dorpsraad dat is gevestigd in dorpshuis Marijke; het oudste van Haarlemmermeer.
palingrokerij Dirk en Anneke Eveleens (foto: Danny)

Door de ligging aan de Westeinderplassen hebben de inwoners geen buurdorp aan de overkant, waardoor zij zich, meer dan andere dorpen langs de vaart, op de eigen gemeente oriënteren. Voor de meeste voorzieningen, van school tot supermarkt, trekken zij veelal richting Nieuw-Vennep of Rijsenhout. Desondanks zijn deze dorpelingen wars van afhankelijkheid en uiten zij de ambitie om een zelfvoorzienende gemeenschap te worden. Daartoe ontplooien zij verschillende initiatieven die zijn ondergebracht in het programma ‘Burgerveen Natuurlijk’. Zij willen bijvoorbeeld zelf voedsel verbouwen, investeren in zonnepanelen en hulpmiddelen als gereedschap onderling delen.

De bevolking van de twee dorpen vergrijst in een snel tempo. Inmiddels is bijna 30% van de inwoners 65-jaar of ouder; een verdubbeling in de afgelopen tien jaar. Opvallend is het grote aandeel tweepersoonshuishoudens, waarvan het merendeel de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit is een groep inwoners die elkaar veel steun kan bieden, maar tegelijk ook kwetsbaar is bij tegenslag doordat elementaire voorzieningen in de buurt ontbreken.